Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

1955-ben született Mezõtúron, autodidakta módon kezdett el dobolni. A hetvenes években a Watt’73 nevû zenekar meghatározó tagja. 1977-79-ig Kovács Gyula magántanítványa, aki a jazz és az improvizáció felé irányítja. 1980-ban ütõhangszeresként Szabó Sándor gitárossal együtt létrehozza a Szabó-Major duót. A 80-as évek elején tanulmányozza az indiai klasszikus zenét és tablázni tanul. A Szabó-Major duó néhány év alatt szinte minden klubban fellépett az országban. 1986-ban jelent meg az elsõ albumuk, az angol LEO RECORDS gondozásában. Gyakran hívtak külföldi mûvészeket, ennek eredményeként számos országos koncertkörúton vettek részt, és hangfelvételeket készítettek. Egy ilyen együttmûködés eredménye, Gilbert Isbin belga gitáros közremuködésével, a HWYL RECORDS gondozásában megjelent album. Pályafutásának legjelentõsebb szakasza a SzaMaBa Trió volt. A Triót Szabó Sándor, Bagi László gitárosok, és Major Balázs alkotta. A Trió mintegy tíz éven át mûködött, vendég muzsikusokkal kiegészítve 3 lemezt készített. Az együttesrõl a Tatai Jazz Táborban készült élõ koncertfelvétel, melyet a Pannon Jazz 2005-ben adott ki. A magyarországi kulturális leépülés következtében egyre kevesebbet játszottak, és 1995-ben szétváltak.

Major Balázs már a 80-as évek közepén önálló dobkoncerteket adott, ahol a dobot a ritmus mellett a legõsibb formájában üzenettovábbításra, gondolatok közvetítésére használja. 1996-ban jelent meg elsõ önálló albuma Major Krisztián és Szabó Sándor közremuködésével a Határok közötti végtelen, mely tiszta akusztikus dobzene. 1998-ban jelent meg Dresch Mihály, Grencsó István, Kármán Sándor közremuködésével a Betyársors címu albuma. Szabó Sándorral a SzaMaBa feloszlása után is rendszeresen dolgozik, több albumot is készítettek, amelyen hallható az a hangszer, amit a svájci PANArt cég készített Major Balázs tervei alapján.

2007 júliusában önálló koncertjét rögzítették DVD-re, melynek kiadására 2008 márciusában került sor. A 2010-ben kiadott Modern Magyar Makám címû lemezen azonban már ismét Szabó Sándor albumán vendégeskedett. 2011-ben az Egyesült Államokban kiadásra került egy trió album, Tryptich címmel, melyen Kevin Kastning és Szabó Sándor gitárosok mellett Major Balázs ütõzik. Egy a nemzetközi gitárvilág színterérõl, ezúttal Európa határain belülrõl érkezett német basszusgitárossal, Ralf Gauckkal és régi zenésztársával Szabó Sándorral rögzítette 2012-es kiadású lemezét, a Wizzard Dance-t. 2013-ban az USA-ban jelenik meg Kevin Kastning, Szabó Sándorral trióban a Becoming című album, még ebben az évben Norvégiában jelenik meg egy újabb cd. 2014-ben az USA-ban adják ki, 2008-ban rögzített, Fractal című koncertfelvételt, amelyen Szabó Sándor, Michael Manring amerikai basszusgitáros és Claus Boesser Ferrari német gitáros a társai. 2015-ben készült el a Clouds On The Lake című album amelyen Ralf Gauck, Szabó Sándor és Heidrich Roland a partnerei.