Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

1955-ben született Mezõtúron, autodidakta módon kezdett el dobolni. A hetvenes években egy Watt'73 nevû zenekar meghatározó tagja. 1977-79-ig Kovács Gyula magántanasága, aki irányítja a jazz és az improvizáció felé. 1980-ban ütõhangszeresként Szabó Sándor gitárossal együtt létrehozza a Szabó-Major duót. A 80-as évek elején tanulmányozza az indiai klasszikus zenét és a tablázni tanul. Egy Szabó-Major duó néhány év alatt szinte minden klubban fellépett az országban. 1986-ban jelent meg az első albumuk, az angol LEO RECORDS gondozásában. Gyakran meghívták a külföldi mûvészeket, ennek eredményeként számos országos koncertkörút vett részt, és hangfelvételeket készített. Egy ilyen együttmûködés eredménye, Gilbert Isbin belga gitáros közremuködésével, a HWYL RECORDS gondozásában megjelent album. Pályafutási legjelentõsebb szakasza a SzaMaBa Trió volt. Triót Szabó Sándor, Bagi László gitárosok, és Balázs Major alkotott. A Trió körülbelül tíz évig mûködött, vendég muzsikusokkal kiegészítve 3 lemezt készített. A Tatai Jazz Táborban közös együttes felvétel készült, amelyet a Pannon Jazz 2005-ben adott ki. A magyarországi kulturális leépülés következtében egyre kevesebbet játszottak, és 1995-ben elszakadtak.

Balázs őrnagy már 80-as évek közepén önálló dobkoncerteket adott, ahol a dobot röviden, legfontosabb formában üzenettovábbításra, gondolatok közvetítésére használják. 1996-ban jelent meg első önálló albuma Krisztián Major és Szabó Sándor közremuködésével határok között végtelen, amely tiszta akusztikus dobzene. 1998-ban megjelölt Dresch Mihály, Grencsó István, Kármán Sándor közremuködésével a Betyársors címu albuma. Szabó Sándorral és SzaMaBa feloszlása ​​után rendszeresen dolgozik, több albumot készítettek, melyen egy hangszer, amelyet a svájci PANArt cég készített Balázs tervei alapján.

2007 júliusában önálló koncertje rögzítették DVD-re, melynek kiadása márciusában került sor. A 2010-ben kiadott Modern Magyar Makám címû lemezének azonban már Szabó Sándor albumán vendégeskedett. 2011-ben az Egyesült Államokban kiadott egy trió albumot, a Tryptich címet, melyen Kevin Kastning és Szabó Sándor gitárosok mellett Balázs ütõzik. Egy nemzetközi gitárvilág színteréről, ezúttal Európa határain belül érkezett német basszusgitárossal, Ralf Gauckkal és régi zenésztársa Szabó Sándorral rögzítette a 2012-es Wizzard Dance-t. 2013-ban az USA-ban megjelenik Kevin Kastning, Szabó Sándorral trióban a Becoming című album, még ebben a évben Norvégában jelenik meg egy újabb cd. 2014-ben az USA-ban adják ki, 2008-ban rögzített, Fractal című koncertfelvételt, melyen Szabó Sándor, Michael Manring amerikai basszusgitáros és Claus Boesser Ferrari német gitáros a társai. 2015-ben elkészült a Clouds On The Lake című album, amelyen Ralf Gauck, Szabó Sándor és Heidrich Roland a partnerei.Az elmúlt években sorra jelentek meg lemezek, főleg külföldön, amelyeken hallhatjuk különleges hangszereit és érzékeny, kreatív játékát. 2018-ban Kevin Kastninggel duóban rögzített Kismaros című albumukat, 2019-ben Kevin Kastning és Szabó Sándorral rögzített, Ethereal II trió albumot Grammy díjra jelölték.