Mezőtúron született, autodidakta módon kezdett el dobolni. A hetvenes években egy Watt’73 nevû zenekar meghatározó tagja. 1977-79-ig Kovács Gyula magántanítványa, aki irányítja a jazz és az improvizáció felé. 1980-ban ütõhangszeresként Szabó Sándor gitárossal együtt létrehozza a Szabó-Major duót. A 80-as évek elején tanulmányozza az indiai klasszikus zenét és a tablázni tanul. A Szabó-Major duó néhány év alatt szinte minden klubban fellépett az országban. 1986-ban jelent meg az első albumuk, az angol LEO RECORDS gondozásában. Gyakran meghívtak  külföldi mûvészeket, ennek eredményeként számos országos koncertkörúton vett részt, és hangfelvételeket készített. Egy ilyen együttmûködés eredménye, Gilbert Isbin belga gitáros közreműködésével, a HWYL RECORDS gondozásában megjelent album. Pályafutása legjelentõsebb szakasza a SzaMaBa Trió volt. Triót Szabó Sándor, Bagi László gitárosok, és Major Balázs alkotta. A Trió körülbelül tíz évig mûködött, vendég muzsikusokkal kiegészítve 3 lemezt készített. A Tatai Jazz Táborban közös felvétel készült, amelyet a Pannon Jazz 2005-ben adott ki. A magyarországi kulturális leépülés következtében egyre kevesebbet játszottak, és 1995-ben elszakadtak.

Major Balázs már 80-as évek közepén önálló dobkoncerteket adott, ahol a dobot röviden, legfontosabb formájában, üzenettovábbításra, gondolatok közvetítésére használja. 1996-ban jelent meg első önálló albuma Major Krisztián és Szabó Sándor közreműködésével, Határok között végtelen címmel, amely tiszta akusztikus dobzene. 1998-ban jelent meg Dresch Mihály, Grencsó István, Kármán Sándor közremuködésével a Betyársors című albuma. Szabó Sándorral és SzaMaBa feloszlása ​​után rendszeresen dolgozik, több albumot készítettek, melyeken egy új hangszer is szerepel, amelyet a svájci PANArt cég készített Balázs tervei alapján.

2007 júliusában önálló koncertjét rögzítették DVD-re, melynek kiadása 2008 márciusában került sor. A 2010-ben kiadott Modern Magyar Makám címû lemezen azonban már Szabó Sándor partnereként vendégeskedett. 2011-ben az Egyesült Államokban kiadott egy trió albumot, a Tryptich címet, melyen Kevin Kastning és Szabó Sándor gitárosok mellett Balázs ütõzik. Egy nemzetközi gitárvilág színteréről, ezúttal Európa határain belül érkezett német basszusgitárossal, Ralf Gauckkal és régi zenésztársa Szabó Sándorral rögzítette a 2012-es Wizzard Dance-t. 2013-ban az USA-ban megjelenik Kevin Kastning, Szabó Sándorral trióban a Becoming című album, még ebben a évben Norvégiában jelenik meg egy újabb cd. 2014-ben az USA-ban adják ki, 2008-ban rögzített, Fractal című koncertfelvételt, melyen Szabó Sándor, Michael Manring amerikai basszusgitáros és Claus Boesser Ferrari német gitáros a társai. 2015-ben elkészült a Clouds On The Lake című album, amelyen Ralf Gauck, Szabó Sándor és Heidrich Roland a partnerei.Az elmúlt években sorra jelentek meg lemezek, főleg külföldön, amelyeken hallhatjuk különleges hangszereit és érzékeny, kreatív játékát. 2018-ban Kevin Kastninggel duóban rögzített Kismaros című albumukat, 2019-ben Kevin Kastning és Szabó Sándorral rögzített, Ethereal II trió albumot, majd az Ethereal IV. 2021-ben Grammy díjra előjelölték.
Kevin Kastning és Szabó Sándorral trióban 2022-ben rögzített Ethereal V albumot ismét nevezték, e rangos díjra, az elmúlt években már negyedjére előjelölték Major Balázst Grammy díjra.