A Szabó/Major duó története 1980-ra nyúlik vissza, amikor elhatározták, hogy duóban fognak olyan improvizatív zenét játszani, ahol a keleti és a nyugati zenekultúra összeér. kezdetben Major Balázs tablán játszott, Szabó Sándor pedig 12 húros és klasszikus gitárokon. A pályafutásuk kezdetén  Magyarországon ők voltak az  első muzsikusok, akik különféle zenei kultúrák ötvözésén dolgoztak egy kreatív műfajban. Néhány év alatt ismertek lettek, szinte minden hazai jazz és ifjúsági klubban játszottak. A nyolcvanas évek közepére már kiforrott zenei koncepcióval rendelkeztek.

Első albumuk 1986-ban jelent meg Angliában a Leo Records gondozásában Ritual Of A Spritual Communion címmel. Az album megjelenése meghozta a külföldi meghívásokat is. Felléptek Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban, Ausztriában, Németországban és Erdélyben. 1985-ben egy fiatal gitáros Bagi László csatlakozott hozzájuk és SzaMaBa Trió néven működtek tovább.  Major Balázs ekkorra már kialakította ütőhangszer készletét, ami az udu és a cintányérok kombinációját jelentette, és ami alapjaiban meghatározta a SzaMaBa Trió hangzását.

A trió 10 év működés után 1995-ben feloszlott. Major Balázs és Szabó Sándor szólóban folytatták karrierjüket. 2003-ban meghívást kaptak Franciaországból a Fretless Guitar Festival-ra, aminek sikere újra összehozta őket. Ugyanebben az évben felvettek egy új albumot Amusing címmel, és bár ez sosem jelent meg, de a kompozíciók lassanként különféle válogatás albumokon jelentek meg. Innentől rendszeresen készítenek hangfelvételeket.

A duó kezdettől fogva számos nemzetközi együttesnek képezte a magját. Ilyen volt a Gilbert Isbin/Szabó Sándor/Major Balázs Trió, a Roberto Magris/Massimo De Mattia/ Szabó/Major Kvartett, a SzaMaNi Trió ahol Nikolai Ivanov zongorista, gitáros csatlakozott hozzájuk, a Fractal Strings ahol Michael Manring és Claus Boesser Ferraival alkottak kvartettet. A Kontaktus nevű formációban Kevin Kastning gitáros csatlakozott hozzájuk, az Euro-Oriental Consortban pedig Ralf Gauck basszus gitáros egészítette ki a duót. A legújabb formációban Heidrich Rolanddal alakítottak triót.

Az elmúlt években  a duó hangszer összeállítása jócskán gazdagodott. Major Balázs dupla udu és cintányér kombinációja semmihez nem hasonlító egyedi hangzást eredményezett. Szabó Sándor a 24 húros kétnyakú bundnélküli lantja mellett, 12 húros bariton gitárokat, 16 húros gitárt, 21 húros kínai citerát és egy indiai vonós hangszert az esraj-t is használ.

A Szabó /Major Duó viszonylag ritkán lép fel eredeti duó felállásban, mostanra különféle hazai és külföldi együttesek magját képezi. A duó néhány felvételen megjelent a 2010-ben megjelent a Modern Magyar Makám című albumon is. www.hunmaqam.hu